Актуално

РАЗВИТИЕТО НА ИГЛЕНИЯ ЛАГЕР
12.01.2021

РАЗВИТИЕТО НА ИГЛЕНИЯ ЛАГЕР

През 1950 година, инж.др. Георг Шефлер революционализира лагерната технология. За да подобри направляването на иглите в игления лагер, той добавя и сепаратор. Резултатите са отлични – по-малко триене и износване. Патентоването на този тип лагер води до бърз растеж на компанията (Schaeffler KG - държателят на марките FAG, INA). Тези лагери навлизат бързо в индустрията, като сега са в основата на бъдещето: те заемат важно място във функциите на много електрически трансмисии. Те са комплактни, имат висока товароносимост и са евтини в сравнение с други типове лагери. Използват се много и в роботостроенето, където има нужда от леки роботи.

Естествено, разработката на инж.др. Шефлер постоянно се подобрява през последните 70 години от инженерите на Шефлер. Сега продължителността на живот на лагер със същите размери е 15 пъти по-голяма отколкото преди 70 години, а товароносимостта се е увеличила трикратно. През годините са се увеличили и вариантите на предлагани лагери от този тип.

И един интересен факт: дължината на стоманения прът, който се ползва за производството на иглите на 60 милиарда иглени лагери ежегодишно, би била достатъчна да се навие 18 пъти около екватора.

 

Предишна статия Следваща статия